Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών
Είδη κοινωνικής εξήγησης
Βιβλίο Κοινωνικές επιστήμες - Φιλοσοφία και θεωρία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Little, Daniel ()
Μεταφραστής: Μπαμιατζόγλου, Ξενοφών ()
Εκδότης: Οκτώ
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-618-5077-28-0 Οκτώ 2018
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
- - 408
Τι περιλαμβάνει η κατανόηση της κοινωνίας; Τι είδους οντολογικές παραδοχές απαιτούνται για να εξηγήσουμε τις κοινωνικές διαδικασίες; Πώς παρέχουμε εμπειρική επικύρωση στις υποθέσεις και τις θεωρίες μας για τον κοινωνικό κόσμο; Πώς η φιλοσοφία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνικής επιστήμης για τον 21ο αιώνα;

Το βιβλίο συνιστά μια εισαγωγή στη φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, η οποία εστιάζει στα διάφορα είδη κοινωνικών εξηγήσεων. Στο πρώτο μέρος εξετάζονται τρία βασικά μοντέλα κοινωνικής εξήγησης: η αιτιακή εξήγηση, η ορθολογική εξήγηση και η ερμηνευτική κατανόηση. Τα τρία αυτά είδη συνιστούν το θεμέλιο για τις τρέχουσες κοινωνικές εξηγήσεις και παρέχουν τη βάση για τις αντιπαραθέσεις που προκύπτουν στη φιλοσοφία της κοινωνικής επιστήμης.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας στρέφεται στην επεξεργασία και τους συνδυασμούς των παραπάνω μοντέλων εξήγησης. Εξετάζονται η λειτουργιστική και η δομιστική εξήγηση, η υλιστική εξήγηση, η οικονομική ανθρωπολογία και, τέλος, οι κεντρικές ιδέες της στατιστικής εξήγησης. Η εξέταση των παραπάνω αναπτύσσεται, μεταξύ άλλων, με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα, που έχουν αντληθεί από την κοινωνιολογία, την ιστορία, την ανθρωπολογία, την οικονομία, τη δημογραφία και την πολιτική επιστήμη, με τέτοιο τρόπο ώστε να απεικονίζουν με ακρίβεια τις διάφορες πτυχές των εξηγήσεων και να προσφέρουν στον αναγνώστη μια πιο απτή κατανόηση της κοινωνικής επιστημονικής έρευνας. Τέλος, στο τρίτο μέρος, παρουσιάζονται ορισμένα γενικά προβλήματα της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών: η θέση του μεθοδολογικού ατομικισμού, το ζήτημα του πολιτισμικού σχετικισμού και το δόγμα της φυσιοκρατίας ως μεθοδολογίας για την κοινωνική επιστήμη. Συμπερασματικά, το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στα καίρια ζητήματα της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών και παρέχει τα εργαλεία προκειμένου να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τα κοινωνικά φαινόμενα, το κοινωνικό περιβάλλον, την ανθρώπινη δράση και συμπεριφορά.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα